Yufka Ekmeği Nasıl yapılır?

Yufka Ekmeği Nasıl yapılır?
207
A+
A-

Yufka Ekmeği Nasıl yapılır? Yufka Ekmek Tarifi

Merhaba bayanlar sizlere dillere destan Türk kültürünün efsane ekmeği yufka ekmeğinin yapılış aşamalarını anlatacağım umarım çok beğenirsiniz.

MALZEMELER

1) 10 kg un

2) yeteri kadar su

3) Tuz

Yapılış aşaması için Ekmek tahtası, ateş saçı, oklava, tahta evrec..

YAPILIŞI

Öncelikle büyükçe bir leğene un koyar su ile güzelce bir yoğururuz. Bu arada 10 kilo olan unun 7 kilosunu yoğurur geriye kalan diğer 3 kilo un ise hamurumuzu acarken kullanmamız içindir. Daha sonra unumuzu su ve tuz ile güzelce bir yoğurur ve hamur kıvamına getirdikten sonra hamurumuzu belli parçalara böler ve yumak haline getiririz.

20

Resimdeki gibi hamurumuzu yumak yapar ve üzerini bir bez ile örteriz.(hamura karınca ve böcek gelmemesi için)Ayrıca hamur kurumaması için ıslak nemli bir bezle örteriz.Bu arada yufka ekmeğimiz çok zahmet isteyen bir iş olduğu için asla tek kişi ile yapılmaz. En az üç ekmek tahtası kurulur ve ekmeği pişirmemiz için ateşte saç kurulur.ve saçın altı güzelce bir odunlarla yakılır

11

Ateşimiz yanar ve iyice bir odunun isi geçinceye kadar bekletilir.Bu arada yan tarafta hamurlar ekmek tahtasının üzerinde oklavalarla güzelce bir açılmaya başlarız.

1716

Ekmekler açılırken yukarıdaki resimde de göreceğiniz gibi bir kasede yada çuvalda ufralık yani ekmeği açacağımız un ile ekmeğe serpilir ve ekmeğimiz müthiş şekilde açılır.Açılma işleminden sonra ekmeklerimiz oklavalar,a sarılır ve pişmeye hazır hale gelir.

15

Ekmeklerimizi sırası ile alır ateşteki saçımızın üzerine nazikçe yırtmadan sereriz ve arada bir ateşe sallar

18

ve evire çevire mis gibi odun kokusu içinde üzeri kızarıncaya kadar pişiririz.Ekmeklerimiz adeta bir nar gibi pişiririz.

12

Ekmeklerimiz bu şekilde pişire pişire ekmek yapmaya devam ederiz.Ekmek sayısı fazlalaşınca üzerine bir tepsi koyarız.Çünkü koymaz isek yeni ateşten çıkan ekmeklerimiz şişer ve kırılır.Ekmek pişirme işlemi bitince tepsiyi üzerinden alırız.

14

Ekmeklerimiz bir yandan yapılır bir yandan pişer..Ekmek yapma ve yerini kurma ve kaldırma işlemi en az üç saati bulacağı için çok zahmetli ve hamarat isteyen bir iş olduğundan dolayı bu işlemleri genelde Annelerimiz ve diğer büyük hanımlarımız yapar.Artık ekmek yapım işi bitince ekmeği evimizin en güzide ve sakin ve havalı yerine koyarız ve gerektikçe sularız.Ortalama 2 3 ay bayatlamadan sakin bir köşede durur.

Aslında yufka ekmeğimiz Türk kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır ve Ana yurdumuzun dört bir yanında adından bahsedilir.Sarma dolma,içli köfte,kısır,çökelek kavurması vs yemeklerimizin yanında ilk tercihlerimiz arasında gelir.

Ama maalesef ki Büyük şehirleşme  ve nüfuz kalabalığının artmasına bağlı çevremizde bahçe ve avlu müstakil evler kalmadığından dolayı büyük şehirlerde adını sanını unutturmuştur.

Şu anda ise az gelişmiş illerde,ilçelerde,köy ve kasabalarda adından söz ettirir.

Ama çoğumuz biliriz yufka ekmeğin tadını.Bilmeyenlerinde bir defada olsa yemelerini tavsiye ederim…

Not:Yufka ekmeğimizi bir sofraya serer ve üzerine biraz su serper ve üzerini örteriz ve 5 dakika sonra güzel bir şekilde katlar yemeğe hazır hale gelir.

yufka

ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN

iyitarifler.com

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.